AKTUELNO

Čepurin je najavio i moguću posetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Ruski premijer Dmitrij Anatoljevič Medvedev uskoro stiže u zvaničnu posetu Srbiji, potvrdio je juče Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu.

Čepurin nije mogao da precizira tačan datum posete svog predsednika vlade, ali je naglasio da premijeri Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev uveliko ugovaraju datum susreta.

- Predata je pozivnica i ona je prihvaćena sa zahvalnošću, a sada premijeri određuju kada će za njih dvojicu biti prihvatljivo da se održi sastanak državnog vrha. U takvim slučajevima ne ugovaraju se okvirni rokovi, već samo konkretni datumi. Kad bude postignut uzajamni sporazum o poseti, možemo da dođemo i do tačnog datuma - istakao je Čepurin gostujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda.

Ne znam antiruske ljude u Vladi Srbije

Aleksandar Čepurin je rekao da ne zna za "antiruske" ljude u političkom vrhu Srbije: - Iskreno, ne znam za takve ljude. Mi veoma cenimo pažnju koju Srbija posvećuje razvoju dijaloga sa Rusijom i vidimo da u Beogradu razumeju značaj tog dijaloga. Sa Vladom imamo dobre odnose, jer to radimo u interesu dveju zemalja.

"Poseban partner"

Prema rečima ambasadora, prethodno će najverovatnije u drugoj polovini decembra Srbiju posetiti i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

- Srbija za nas nije samo jedna od 200 zemalja sveta. Mi ni slučajno nismo ravnodušni prema sudbini vaše zemlje i tako je bilo uvek tokom istorije. Stabilnost regiona ima apsolutno poseban značaj i mi čvrsto podržavamo Srbiju po više pitanja, kao što su Kosovo i Metohija i Republika Srpska. Predsednik Putin i ministar Lavrov veoma dobro su upoznati s balkanskom problematikom - naglasio je Čepurin.

Ruski ambasador je dodao i da Rusija i Srbija imaju aktivnu vojno-tehničku saradnju koja tek treba da se razvija.

- Priprema se realizacija čitavog niza projekata, uključujući i one u sferi vazduhoplovne tehnike. Srbija teži saradnji u vojnoj sferi s Rusijom kako bi obezbedila sigurnost i bezbednost za sve svoje građane. Mi nemamo nameru da nekom držimo lekcije. Ne namećemo vrednosti, ali se trudimo da pomognemo - podvukao je Čepurin, uz opasku da Moskva poštuje srpsku politiku vojne neutralnosti:

Poruka Crnoj Gori?

Ruski ambasador je istakao i da je NATO pakt prošlost, kao i da oni sada mogu da uhvate samo "sitnu ribicu": - Rusija je apsolutno spremna da pregovara o stvaranju novog sistema međunarodnih odnosa 21. veka. NATO pakt je stvar prošlosti, organizacija zaostala iz vremena sukoba Zapada sa Sovjetskim Savezom. NATO je danas izgubio svoj smisao i oni sada samo velikim trudom mogu da uhvate u svoju mrežu neku sitnu ribicu - rekao je Čepurin, što su pojedini analitičari juče protumačili kao komentar o najavljenom ulasku Crne Gore u Zapadnu vojnu alijansu.

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je poseta Medvedeva svakako veoma dobra vest za sve.

- Za Srbiju je ovo veoma važno jer je Rusija naš tradicionalni partner i saveznik. Razvoj saradnje s Moskvom obezbeđuje međunarodno uravnoteženu i stabilnu poziciju Srbije. Poseta premijera Medvedeva je značajna i zbog ekonomske i vojne saradnje u modernizaciji vojske uz najmanje finansijske izdatke - smatra Jovanović.

Važna i ekonomija

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da će već prilikom posete Lavrova biti utanačen dogovor o vojnoj saradnji.

- Pored vojnih pitanja, sa ministrom Lavrovim će se verovatno razgovarati i o širim bilateralnim pitanjima, kao i o terorizmu na Balkanu. S druge strane, za posetu Medvedeva je predviđena drugačija agenda, pre svega razgovori o ekonomskoj i saradnji u energetici. Srbija je po prvi put u proteklim godinama počela da vraća stare dugove Rusiji, pa će i to svakako biti važna tema - zaključuje Janjić.

J. Stanković

#Aleksandar Čepurin

#Dimitrij Medvedev

#Poseta

#Rusija

#Srbija

'